گوگل آنالیتیکس چیست و چه کار می کند؟

گوگل آنالتیکس چیست

گوگل آنالیتیکس ابزاری است که با آن  می توانید تمام اتفاقاتی که در سایت یا اپلیکیشن شما صورت می گیرد را به داده و گزارشاتی هدفمند تبدیل کنید و در ادامه بتوانید با داده ها تصمیم بگیرید.

آنالتیکیس سیستمی است که در مرحله اول،اطلاعات سایت شما را به صورت یکسری داده در سرور های خود دخیره می کند و در مرحله دوم داده ها را پردازش کرده و در مرحله آخر به صورت گزارش در اختیارتان قرار می دهد تا به شما در تصمیم گیری و مدیریت کسب و کار آنلاین کمک کند و وظیفه ما به عنوان مدیر وبسایت ،وبمستر یا کارشناس دیجیتال مارکتینگ، تحلیل گزارش ها و پیکربندی درست داده های آنالتیکیس برای مدیریت بهتر کسب و کار اینترنتی است.

ما می توانیم یک فروشگاه اینترنتی و یا یک سایت پابلیشر ( تولید کننده محتوا ارزشمند) باشیم ولی مساله ای که مهم است و باید آن را بررسی کنیم نحوه تعامل کاربر با سایت ماست.

گوگل انالیتیکس دقیقا در همین نقطه به کمک ما می آید و به ما در تحلیل ترافیک بازدیدکنندگان کمک می کند و تحلیل کاملی از مخاطبان و نیاز هایشان منتشر می کند، آنالیتیکس ابزاری است که به تمام صفحات سایت متصل می شود و از طریق منو ها و گزارش های مختلف،داده های ارزشمندی را به ما می دهد.

ما باید گوگل آنالتیکس را بر طبق اهداف کسب و کارمان پیکربندی کنیم و اگر جمع آوری داده ها را با تنظیمات پیش فرض آنالیتیکس انجام دهیم،در جمع آوری و تحلیل داده ها دچار اشتباه و  مشکل می شویم.

به طور کلی کسب و کار آنلاین در قالب 5 دسته مشترک و اصلی تقسیم می شود:

  1. تجارت الکترونیک (E commerce)
  2. Lead generation
  3. انتشار دهنده محتوا (Content publisher)
  4. Online Information
  5. برندینگ

اهداف سایت های تجارت الکترونیک،فروش محصولات یا خدمات است و ما از گوگل آنالتیکس برای یافت راهی برای افزایش فروش استفاده می کنیم.

سایت های Lead generation مانند فیسبوک هدفش جمع آوری اطلاعات کاربران است و آنالیتیکس در تعیین استراتژی بهبود صفحات فرود و تست سایت به ما کمک می کند.

اهداف سایت های نشر مانند سایت های خبری بازدید مداوم از صفحات سایت و یا درگیری کاربران با محتوای منتشر شده است،

برای سایت های اطلاعات آنلاین هدف این است که کاربران انچه می خواهند و به آن نیاز دارند را پیدا کنند پس باید آنچه که پیدا می کنند و آنچه که پیدا نمی کنند را مورد بررسی قرار دهید و در سایت های برند سازی هدف اصلی ایجاد آگاهی و وفاداری مشتری است،آیا سایت را به اشتراک می گزارند؟ آیا به سایت لینک داده می شود؟

پس همین طور که میبینیم ،مهم نیست که چند نفر از سایت شما بازدید می کنند،تعداد بازدید از سایت صرفاً بخشی از اطلاعاتی است که برای گرفتن تصمیم آگاهانه به آن نیاز داریم، هر کاربر در هر سایتی بستگی به نوع سایت، اقدام خاصی را انجام می دهد و ما با آنالتیکس می توانیم این اقدامات خاص را رهگیری کنیم و در ادامه به صورت گزارشاتی قابل فهم در تصمیم گیری استفاده کنیم.

چرا از گوگل آنالیتیکس استفاده می کنیم؟[ویدیو]

 

 

برای ثبت نام در دوره آنالیتیکس اینجا را کلیک کنید

چگونه گوگل آنالتیکیس را بر روی وی سایت خود نصب کنیم؟

نصب گوگل آنالتیکیس بر روی وب سایت بسیار ساده است و ما یک آموزش جداگانه و کامل برای این بخش ایجاد کرده ایم که با مشاهده آن هر آنچه برای نصب نیاز دارید را به شما آموزش می دهیم.

گزارش های گوگل آنالیز (Reporting) از چه بخش هایی تشکیل شده است؟

بعد از اینکه ابزار گوگل آنالتیکیس را بر روی سایت نصب کردیم، وقت آن رسیده که با بخش های مختلف این ابزار آشنا شویم ، به طور کلی بخش گزارش دهی آنالتیکس به 5 بخش تقسیم شده است و کلیه گزارش های پیش فرض در یکی از این 5 بخش قرار می گیرد که اطلاعات دقیقی در مورد مخاطبان، جستجوها، نرخ تبدیل و رفتار کاربران خود دریافت می کنید.

  • اطلاعات لحظه‌ای (Real-Time)
  • مخاطبان (Audience)
  • نحوۀ جذب (Acquisition)
  • رفتار (Behavior)
  • تبدیل‌ها (Conversions)

البته اگر بخواهیم گزارش یا داشبورد سفارشی بسازیم هم نگران نباشید،آنالتیکس فکر آن را هم کرده است و یک بخش جداگانه به نام سفارشی‌سازی (Customization)در گزارش ها ایجاد کرده است.

اطلاعات لحظه‌ای (Real-Time)

در این بخش به ما می گوید که چند نفر در حال حاضر در سایت ما حضور دارند،از کدام کانال ترافیکی و مکان جغرافیایی وارد سایت شما شده اند و با چه صفحه سایت شما و چگونه تعامل دارند،در این بخش قسمتی به نام Event می بینیم که برای تنظیم کردن درست آن نیاز به استفاده از ابزار Google tag manager داریم.

مخاطبان (Audience)

در بخش مخاطبان، شما می‌توانید در مورد کاربران خود و ویژگی‌های آنها اطلاعات کسب کنید. اینکه با چه زبانی از کدام منطقه جغرافیایی با چه مرورگر و سیستم عاملی و چه جنسیت و سنی وارد سایت ما شده اند و حتی اینکه به چه چیز هایی علاقه دارند .

از طریق این گزارش، با پرسونای مخاطب سایت خود آشنا می شوید و در تبلیغات و تولید محتوا و… می توانید از آن استفاده کنید.

نحوۀ جذب (Acquisition)

در این قسمت می‌توانیم ببینید که ترافیک ورودی سایت  از چه کانالی است و همچنین می‌فهمیم که کاربران ورودی از هر کانال چگونه رفتار کرده‌اند و چه تعداد از آنها به مشتری و کاربر ثابت ما تبدیل شده‌اند و کیفیت کاربران ما از هر یک از کانال های ترافیکی چگونه بوده است.

به طور مثال چه تعداد از کاربران ما که از سرچ گوگل وارد سایت ما شده اند به اهداف تعیین شده ما رسیده اند و وضیعت این کانال ترافیکی در مقایسه با کانال اینستاگرام ما چگونه بوده است.

رفتار (Behavior)

در این قسمت از گزارش های گوگل آنالیز، رفتار کاربران سایت شما بررسی می شود و از طریق این گزارش ها ما متوجه می شویم که کاربر، صفحات سایت ما را چگونه می بیند و سرعت تک تک صفحات چگونه است و از طریق متریک های مختلف به بررسی جزیی صفحات می پردازیم و به نوعی از نحوه تعامل آن ها با صفحات سایت با خبر می شویم.

تبدیل‌ها (Conversions)

این آخرین قسمت گزارش های Google Analytics است که به بررسی کامل اهدافی که برای کسب و کارمان ایجاد کرده ایم می پردازد.

به صورت پیش فرض و در ابتدا که گوگل آنالیتیکس را نصب می کنیم هیچ هدفی(Goal) برای ما تنظیم نشده است و گوگل دست ما را باز گذاشته است که هر گُلی که مربوط به کسب و کار ما است را به صورت اختصاصی ایجاد کنیم و همچنین میتوانیم اگر سایت فروشگاهی هستیم علاوه بر اهداف منطبق بر کسب و کار، قسمت ایکامرس (E-Commerce) را فعال کنیم تا گزارش کاملی از تمام اتفاقاتی که منجر به فروش شده است داشته باشیم.

بخشی از تنظیمات این قسمت باید از طریق بخش مدیریت گوگل آنالیز (Admin) و به کمک Google Tag Manager انجام شود و بروی سایت پیاده‌سازی شود که در بخش اهداف (Goals) به بررسی این بخش می پردازیم.

برای ثبت نام در دوره آنالیتیکس اینجا را کلیک کنید

تعاریف اصطلاحات گوگل آنالیتیکس

در این بخش قصد داریم به صورت کلی برخی اصطلاحات پر کاربرد آنالتیکس را که در گزارشات مختلف مشاهده می کنید را تعریف کنیم،
داده ها در آنالتیکس به دو نوع کیفی و کمی دخیره می شوند.

داده های کیفی یا Dimensions داده هایی که بصورت غیر عددی هستند:

مانند نوع مرورگر، صفحۀ خروج کاربر، صفحات مورد بازدید جنسیت سن و لوکیشن کاربر که بصورت پارمتر هایی به رنگ آبی در ستون چپ گزارش ها قرار می گیرند.

و متریک‌ها یا Metrics در واقع خصوصیات درونی یک دایمنشن هستند که به صورت عددی می‌توانند به صورت مجموع یا نرخ اندازه‌گیری شوند.

برای مثال تعداد بازدیدها از یک صفحه یا میانگین زمانی که کاربران در وب‌سایت گذرانده‌اند.

برخی از داده های عددی یا متریک ها:

دوره‌ها (Sessions) :

دوره به مدت زمانی اطلاق می‌شود که کاربر به صورت فعال با وب‌سایت، برنامۀ گوشی یا سایر رسانه‌های شما در ارتباط است.

تمام اطلاعات در مورد تعاملات کاربر (تعداد صفحاتی بازدیدی، رویدادها، میزان خرید و …) در طی یک دوره حساب می‌شوند.

دوره‌ها معمولاً بعد از 30 دقیقه عدم تعامل کاربر با وب‌سایت یا برنامۀ شما بسته می‌شوند و در صورت بازگشت کاربر، یک دورۀ جدید باز خواهد شد که البته 30 دقیقه به صورت پیش فرض است و به نسبت کسب و کار می توانید آن را تغییر دهید.

کاربران (Users) :

هر کاربری که برای اولین بار وارد یک صفحه از سایت می شود به عنوان یک کاربر جدید در نظر گرفته می شود البته لازم به ذکر است که کاربر از نگاه آنالتیکس مرورگر کاربر است و بطور مثال اگر شما از یک دستگاه با 2 مرورگر وارد سایت شوید 2 کاربر در نظر گرفته می شوید.

بازدیدکنندگان (Visitors):

بازدیدکنندگانی که به وب‌سایت شما سر زده‌اند و به دو دستۀ بازدیدکنندگان جدید (New Visitor) و بازدیدکنندگان تکراری (Returning Visitors) تقسیم می‌شوند. بازدیدکنندگان تکراری، کاربرانی هستند که قبلاً یک سشن را در وب‌سایت شما گذرانده‌اند.

بازدید صفحات (Pageviews):

منظور از این عبارت تعداد کل دفعاتی است که یک صفحه مشاهده شده است. توجه داشته باشید که بازدیدهای مکرر توسط یک کاربر تکراری نیز در این مقدار حساب می‌شود.

(Pages/Sessions) :

صفحات/دوره‌ها به میانگین تعداد صفحاتی اطلاق می‌شود که در طی یک سشن دیده می‌شود. بازدیدهای تکراری از یک صفحه نیز در این مورد حساب می‌شود.

(Avg. Session Duration) :

میانگین زمانی است که دوره‌های استفادۀ کاربران به طول انجامیده است.

(Bounce Rate):

منظور از نرخ پرش، درصد کسانی است که تنها یک صفحه از وب‌سایت شما را مشاهده کرده‌اند.البته این تعریف درست نیست و ما در قسمت آموزش نرخ پرش به بررسی این تعریف پرداخته ایم.

دوره‌های جدید (New Sessions):

یک تخمین از تعداد بازدیدهایی است که برای اولین بار و توسط کاربران جدید صورت می‌گیرند. دلیل تخمینی بودن این درصد این است که کاربر ممکن است با یک آی پی جدید به سایت شما وارد شود.

اهداف (Goals):

شما می‌توانید در گوگل آنالیتیکس اهدافی برای خود تعیین کنید. اینکار به شما اجازه می‌دهد که میزان موفقیت سایت خود را اندازه‌گیری کنید و ببینید که چند درصد از کاربران یک فرآیند مشخص که برای شما مهم است را در وب‌سایت طی می‌کنند.

تبدیل‌ها (Conversions):

تبدیل‌ها زمانی صورت می‌گیرند که یک کاربر اهداف شما را عملی می‌کند و در نتیجه تبدیل به یک کاربر ثابت یا مشتری شما ‌شود. مثلاً وقتی یک کاربر در وب‌سایت شما ثبت نام می‌کند یا یک خرید را انجام می‌دهد البته لازم به توضیح است که در سایت های فروشگاهی که میزان خرید هم مهم است بعد از تنظیمات به این قسمت اضافه می شود.

برخی از داده های غیر عددی یا دایمنشن (Dimensions) :

داده های کیفی مثل مرورگر،سن،جنسیت،لینک صفحه،نوع دستگاه و منطقه جغرافیایی نیاز به تعریف ندارند ولی برخی از دیتا ها که نیاز به تعریف دارند را در زیر لیست کردم.

رسانه‌ها (Mediums) :

مشخص می‌کند که کاربران به چه صورتی وارد سایت ما شده اند، از طریق جستجوی طبیعی در گوگل یا یاهو …. و یا از تغییر شبکه های اجتماعی مثل اینستاگرام و تلگرام و یا تبلیغات

ولی موضوعی در این بخش به شدت اهمیت دارد این است که اگر پیکربندی درستی انجام ندهیم و بخواهیم از گزارشات پیش فرض استفاده کنیم بسیاری از کانال ها در رسانه درست خود قرار نمی گیرد به عنوان مثال ترافیک تلگرام در رسانه Refferal قرار می گیرد و نه Social،و باید از طریق تنظیمات این ترافیک را به ترافیک شبکه های اجتماعی منتقل کنیم.

منابع (Sources) :

سایتی است که کاربر از آن طریق وارد سایت ما شده است مثلا اگر کاربری از سرچ گوگل وارد سایت شود منبع آن گوگل می شود و به نوعی اطلاعات بیشتر در مورد آن رسانه است.

کانال‌ها (Channels) :

منظور از کانال، آن روشی است که کاربر ما جذب شده است.

مستقیم (Direct):

کاربرانی که مستقیماً آدرس سایت ما را وارد کرده‌اند و به سایت وارد شده‌اند.

جستجوی طبیعی (Organic Search):

کاربرانی که ما را از طریق نتایج طبیعی (نه تبلیغات) در موتورهای جستجو مانند گوگل،بینگ، یاهو و… پیدا کرده‌اند.

ارجاعی (Referral):

کاربرانی که از وب‌سایت‌های دیگر (به واسطه تبلیغ، لینک ما و …) وارد سایت شده‌اند.

شبکه اجتماعی (Social):

کاربرانی که از طریق شبکه‌های اجتماعی به سایت ما هدایت شده‌اند.

برای ثبت نام در دوره آنالیتیکس اینجا را کلیک کنید

2 دیدگاه

به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.

  • سلام
    بنظر شما باید GA4 را یاد بگیریم و یا همین نسخه قدیمی برای جمع آوری داده ها کافیه؟

    • با سلام خدمت شما
      در تاریخ 16 مارچ 2022 ، راسل کچام مدیر محصول گوگل آنالیتیکس در وبلاگ رسمی گوگل اعلام کرد که از تاریخ 1 جولای 2023 (۱۰ تیر ۱۴۰۲) فعالیت نسخه یونیورسال و قدیمی آنالیتیکس به پایان می رسد و بعد از این تاریخ هیچ داده ای در این ابزار جمع آوری و پردازش نمی شود و داده های قبلی برای بازیابی و انتقال به نسخه GA4 تا 6 ماه قابل دسترسی است.
      لینک خبر در سایت گوگل
      https://blog.google/products/marketingplatform/analytics/prepare-for-future-with-google-analytics-4/

دیدگاهتان را بنویسید